Bandaje de genunchi: caracteristici și modul de utilizare
Genunchiul este una dintre cele mai importante articulații ale sistemului musculo-scheletic uman. Acesta participă la toate mișcările picioarelor, suportând sarcini extraordinare în fiecare zi. Din acest motiv, articulația este predispusă la uzură severă și traumatisme, apar dureri ale ligamentelor genunchiului, a articulației întregi. Pentru a o proteja, se folosesc diverse echipamente, cum ar fi dispozitivele de fixare. Ce este un bandaj pentru genunchi, rolul lui în tratamentul durerilor de genunchi, cum să îl alegeți și să îl purtați — mai multe detalii în articol.
- Bandajul de genunchi — la ce folosește?
- Cum se alege bandajul de genunchi potrivit?
- Câte ore pe zi se poate purta o genunchieră?
Bandajul de genunchi — la ce folosește?
Pentru stabilizarea fiabilă a acestei articulații, se folosește bandajul pentru genunchi. Cum să purtați un astfel de produs? Foarte simplu. La exterior, bandajul seamănă cu o genunchieră constrictivă. Produsul se îmbracă începând de la laba piciorului. Fixarea este asigurată în mod natural. Bandajul are un efect complex asupra articulației genunchiului — compresie, micromasaj și încălzire.
În funcție de utilizarea preconizată, accesoriul de fixare este fabricat din materiale de diferite densități — bumbac, lână, fibre sintetice, neopren și altele.
Bandajele variază după gradul lor de rigiditate:
- elastice moi, care arată ca o parte a unui ciorap de densitate înaltă;
- semi-rigide, cu nervuri elastice suplimentare, legături și închizători, pot fi prevăzute cu balamale;
- rigide, cu plăci, nervuri, legături și închizători pentru a schimba forța de fixare.
La ce folosește un accesoriu de fixare pentru genunchi? Se utilizează la recomandarea unui medic în astfel de situații:
- Recuperarea după traumatisme, intervenții chirurgicale și fracturi.
- Profilaxia și tratamentul bolilor sistemului musculo-scheletic (artrită, artroză, bursită și altele).
- Instabilitatea articulației genunchiului.
Fără prescripția unui specialist, bandajul se poate purta pentru a proteja articulația de traumatisme în timpul practicării unui sport sau a îndeplinirii unei activități fizice intense. Astfel de dispozitive sunt numite și suporturi pentru genunchi. Acestea sunt cel mai adesea produse flexibile și elastice, sunt pe larg utilizate drept remedii pentru durerile de genunchi, pentru genunchi umflați.
Cum se alege bandajul de genunchi potrivit?
Informații detaliate cu privire la modul de a alege un fixator de genunchi ar trebui să fie obținute de la medicul ortoped. După examinarea și investigațiile necesare, medicul va putea să facă un diagnostic precis, să determine cauzele durerii de genunchi și tratamentul, să prescrie tipul de fixator convenabil. Ortopedul vă va spune, de asemenea, cum să purtați corect bandajul de genunchi, astfel încât să nu strângă excesiv. Acest lucru va asigura efectul terapeutic maxim al produsului.
Nu știți de unde să cumpărați un bandaj pentru articulația genunchiului? Vă recomandăm să studiați sortimentul din catalogul online Ortek. Acolo sunt prezentate mărci ortopedice de top, printre care puteți găsi cu ușurință bandaje pentru genunchi, orteze și alte accesorii ortopedice.
Pentru a determina mărimea adecvată a produsului, măsurați astfel de circumferințe ale picioarelor:
- articulația genunchiului în partea centrală;
- deasupra rotulei;
- coapsa și gamba la o distanță de 15 cm de la linia centrală a genunchiului.
Comparați rezultatele obținute cu mărimile articolelor producătorului dorit. Grilele de mărimi ale diferitelor mărci pot varia. De asemenea, în catalogul Ortek puteți alege un bandaj pentru talpă, pantofi ortopedici, accesoriu indispensabil pentru sănătatea picioarelor.
Câte ore pe zi se poate purta o genunchieră?
Nu există reguli stricte cu privire la durata purtării accesoriului de fixare. Totul depinde de afecțiune, de simptomele asociate și de alți factori ai durerilor de genunchi, cauzele acestora. Prin urmare, modul de a purta un bandaj pe articulația genunchiului este determinat numai de medicul curant.
În timpul zilei, acestea sunt de obicei sesiuni de trei ore cu o pauză de 30 de minute. Iar cursul tratamentului poate dura până la 3 sau mai multe săptămâni. Durata calculată incorect a purtării produsului poate duce la slăbirea mușchilor și ligamentelor.
Conform materialelor:https://ortek.ro/