Batausi, golani, fotbalisti: povestea „Gastii nebune” din Wimbledon

Read Time:4 Minute, 44 Second

Fotbalul a fost inventat in Anglia iar acesta este plin de povesti romantice, incredibile despre fenomenul pe care il iubim cu totii. Insa unele intamplari sunt atat de socante incat ai putea crede ca sunt inventatate de la A la Z. Va asigur insa ca  povestea jucatorilor de la Wimbledon nu este nici inventata si nici exagerata, cu nici macar un cuvant: acei baieti erau nebuni de legat!

Golanii din liga patra fac ravagii si urca in Premier League

Este destul de neobisnuit ca sportul sa produca  povesti de genul  aventurii clublui Wimbledon FC de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. Este si mai putin probabil ca aceasta echipa sau oricare alta, de o asemenea talie, sa mai reuseasca vreodata o astfel de performanta.

În mod similar, cei care caută emoția unui câștig fără să investească bani din start pot explora ofertele de tip fara depunere, disponibile la diverse cazinouri online. Aceste promoții sunt ideale pentru cei care doresc să încerce jocurile de noroc într-un mod accesibil și lipsit de riscuri financiare.

In anii ’70, Wimbledon a fost un club ce nu jucase niciodata in prima liga dar nici nu avusese statutul de club profesionist. Ei au promovat in Football League in 1977, unde au jucat in diviziile a treia si a patra pana in 1982/83. Atunci au castigat divizia a patra, dand startul unei ascensiuni epice spre glorie.

In urmatorul an au castigat  divizia a treia, iar doi ani mai tarziu au fost promovati in prima divizie. E ca si cum in  vremurile noastre, Wrexham sa joace in Premier League peste doi ani si sa fie favoritii multora cand vorbim de pariuri! Pare imposibil nu e asa?

Dar exact asta s-a intamplat cu Wimbledon. Oamenii au crezut ca vor retrograda rapid dar  stilul lor de joc intransigent si  tupeul urias pe care l-au aratat intregii lumi i-au facut sa termine pe locul 12, inainte de a castiga promovarea in al doilea sezon.

In acele vremuri Wimbledon nu era ceea ce numim acum o  echipa iubita de fani. De fapt ei erau opusii acestei idei. Pur si simplu erau un club caruia ii placea sa fie cunoscut ca o  echipa care nu avea ce cauta in prima divizie a fotbalului englez. Cu jucatori precum John Fashanu si Vinnie Jones, care erau niste scandalagii agresivi si provocatori, echipei nu-i pasa ca fanii si adversarii le criticau stilul de joc.

Liderii haosului sau nebuni de legat

„Crazy Gang” de la Wimbledon a fost faimoasa nu doar pentru rezultatele de pe teren, ci mai ales pentru  comportamentul scandalos. Liderii acestei grupari nebune erau Vinnie Jones, John Fashanu si Dennis Wise, care au adus haosul si intimidarea atat in vestiarul propriu, cat si pe teren.

Una dintre cele mai celebre nebunii ale echipei era obiceiul de a face glume proaste colegilor. Le dadeau foc la haine sau ii obligau pe  jucatorii noi transferati sa treaca prin „ritualuri de initiere” dure. Un incident faimos este cel in care Fashanu si Jones ce au bagat un coleg intr-un uscator de rufe pe care l-au si pornit. La final victima avea corpul plin de vanatai.

Agresivitatea lor iesita din comun s-a vazut si pe teren. Cel mai cunoscut moment este cand Vinnie Jones l-a atacat brutal pe celebrul Paul Gascoigne, apucandu-l de zona inghinala, un gest care i-a consolidat reputatia de „baiat rau” al fotbalului. Intr-un alt incident, Fashanu i-a spart nasul unui coleg in timpul unui antrenament, dupa o cearta aprinsa.

In afara de aceste acte de violenta, Crazy Gang era renumita si pentru pacalelile lor. Obisnuiau sa creeze haos in vestiarele echipelor adverse, schimband zaharul cu sare in ceai sau blocand toaletele.

Un alt moment teribil este cel in care nebunii i-au incendiat masina atacantului Alan Cork, pe motivul ca doar vor sa il… ajute! Ei sustineau ca incerca sa-i castige lui Cork un pic de simpatie si sa convinga clubul sa-i acorde o marire de salariu.

I-am dat foc masinii lui Cork y”, spune Vinnie Jones, ”pentru ca Harry (antrenorul) nu voia sa-i dea o marire de salariu. „Au spus ca o sa ii mareasca salariu cand o sa isi piarda masina, asa ca i-am dat foc in parcare”, adauga Jones.

Cand idiotii isi aduc aminte ca sunt si fotbalisti

Cel mai glorios moment sportiv al „Crazy Gang” si al echipei Wimbledon a avut loc in 1988, cand au castigat FA Cup. A fost o finala memorabila disputata pe stadionul Wembley, unde s-au confruntat cu  Liverpool, marea favorita antrenata de Kenny Dalglish. Liverpool venise in  finala dupa ce a castigat campionatul si era considerata  cea mai puternica echipa din Anglia.

Wimbledon a ajuns in finala dupa o serie impresionanta de meciuri, eliminand echipe puternice precum West Bromwich si Newcastle. In finala atmosfera a fost super tensionata, iar Wimbledon a inceput curajos, adoptand stilul lor combativ si lipsit de frica. Momentul decisiv al meciului a venit in prima jumatate, cand Lawrie Sanchez a marcat golul victoriei cu un cap, dupa o lovitura libera executata de Dennis Wise.

Pe toata durata meciului, Wimbledon a demonstrat ca are o aparare solida, iar „cireasa de tort” a fost un penalty salvat de portarul Dave Beasant, o actiune care a intarit moralul echipei si in final a insemnat castigarea Cupei FA. 

La finalul meciului comentatorul BBC John Motson a incheiat comentariul cu o fraza ce a ramas celebra in fotbalul englez: „The Crazy Gang have beaten the Culture Club.”

Decizia ONJN nr. 1845 / 12.09.2023

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Sfaturi pentru gestionarea banilor la cazino: Cum să te distrezi fără riscuri
Next post Care sunt jocurile de casino live online preferate de români – TOP CINCI jocuri unde mesele virtuale sunt mereu pline
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept