
Trei zile de sarbatoare la Ploiesti, de dragul lui Caragiale!
[ad_1]
Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, în perioada 28-30 ianuarie 2023, ZILELE CARAGIALE.
Iat[ ce aflăm de la ing.Monica-Violeta Bostan- Conservator- coordonator Muzeul ”Ion Luca Caragiale”:
Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, va avea loc la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, str. Toma Caragiu, nr.10, începând cu ora 9.00, cea de-a XXV-a ediție a Concursului Național de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”. Concursul, devenit o tradiţie a instituţiei de cultură, reuneşte peste 20 de trupe de actori – elevi din ciclul primar si gimnazial ai şcolilor din judeţele Buzău, Prahova și municipiul București. Anul acesta, la împlinirea a 171 de ani de la naşterea dramaturgului, micii artişti, prin talentul lor, vor aduce în prim-plan lumea plină de culoare a personajelor lui Caragiale. Întregul concurs va fi transmis live pe pagina de facebook a Muzeului „Ion Luca Caragiale”.
Duminică, 29 ianuarie 2023, pe site-ul www.histmuseumph.ro, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeului „Ion Luca Caragiale”, cât şi pe youtube veți putea urmări festivitatea de premiere a celei de-a XXV-a ediții a Concursului Național de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.
Luni, 30 ianuarie 2023, în semn de omagiu adus marelui nostru dramaturg, la 171 de ani de la nașterea sa, se vor depune buchete de flori atât la bustul scriitorului din curtea Muzeului ”Ion Luca Caragiale”, cât și la bustul aflat în parcul „Ion Luca Caragiale” de pe Bulevardul Independenţei.
Ion Luca Caragiale (n. 1/13 februarie 1852 Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin, Imperiul German) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
„Începând cu „mofturile” sale de la debut în ziarul Alegătorul liber (1875 – 1876) și până la scrierea „Momentelor” (1899 – 1901), Caragiale, trecând prin orice rubrică a ziarelor la care colabora, va compune o operă umoristică fără egal în literatura noastră. Dar, paralel cu această față a personalității sale, în publicistică mai este o față, de cele mai multe ori ascunsă în anonimatul de până acum al paginilor de ziare: anume o față gravă, preocupată până la neliniște și frământare interioară de destinul nostru național, pe fundalul mișcării politice confuze, superficiale, improvizate și iresponsabile. Caragiale este singurul adevărat mare contemporan al lui Eminescu. Poate că în străfundurile sale și poetul, simțindu-se singur în redacția Timpului, se va fi gândit la tovărășia perechii sale de destin!”—Marin Bucur.
Articolul Trei zile de sarbatoare la Ploiesti, de dragul lui Caragiale! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link