Trece ITP-ul in calendar! E vorba de siguranta ta si a persoanelor pe care le transporti
[ad_1]
La urma urmelor, nu e vorba doar de… respecatrea unor prevederi legale, de evitarea unor amenzi! E vorba de siguranța ta și a celor pe care îi transporți!
Întreținerea unei mașini presupune mai multe costuri, și o atenție sporită ca actele acesteia să se afle în permanență în perioada de valabilitate. Ținerea unei evidențe poate să fie dificilă în ceea ce privește ITP, asigurare, taxe de drum, vignete, ș.a.m.d, pentru o singură mașină, însă atunci când intră în calcul o flotă, lucrurile se complică. ITP-ul expirat este unul dintre factorii cu care se confruntă cel mai des atât șoferii, cât și administratorii flotei, iar sancțiunile primite nu fac decât să îngreuneze procesul de transport, fiind nevoie ca mașina să iasă pentru o perioadă din funcțiune.
Este important să cunoști ce presupune inspecția tehnică periodică expirată, prin ce procese trebuie să treci pentru a circula din nou pe drumurile publice fără niciun fel de problemă, dar și cum poți evita această situație.
Atunci când o mașină din flota ta va ajunge în cadrul unei stații autorizate, va fi verificată din mai multe puncte de vedere: sisteme de siguranță (frâne, roți, centuri de siguranță, direcție, și sisteme electronice de siguranță), aspectul exterior (parbriz fără fisuri, corpul mașinii, geamuri și oglinzi), sistemele de semnalizare, și normele privind protecția mediului. O mașină fără ITP, nu poate circula legal, de aceea trebuie să respecți perioada de valabilitate a inspecției, și să te asiguri că toate vehiculele tale trec din timp prin acest proces.
NU FI COMOD! FĂ CEEA CE TREBUIE! Verifică data de valabilitate a ITP-ului pentru fiecare autovehicul din flota ta, și află acum ce este de făcut în cazul în care te confrunți cu expirarea acesteia.
Actele necesare pentru ITP în 2023 nu sunt foarte multe, procedura fiind una destul de simplă.
Este bine de știut însă că valabilitatea și prețul pentru ITP variază în funcție de tipul și vechimea autovehiculului.
Potrivit legii, la fiecare inspecţie tehnică periodică – ITP, maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de cât de grave sunt problemele tehnice pe care autoturismul le are. În cazul celor minore, legea prevede că se va putea trece de ITP. Dacă se constată deficiențe majore însă, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină în service cu cele patru acte necesare ITP.
Acte necesare ITP în 2023
Lista cu acte necesare ITP în 2023 este una restrânsă și conține următoarele documente: Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație Actul de identitate al conducătorului auto – original Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR În cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.
Cât costă ITP în 2023
După ce știm lista cu acte necesare pentru ITP, mulți dintre noi ne întrebăm cât costă ITP-ul. Prețul pentru inspecția tehnică periodică poate fi între 110 și 200 de lei și variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar și de tipul autoheviculului. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.
Potrivit estimărilor, pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP ajunge undeva la 120-150 de lei.
Prețul ITP-ului în cazul unui microbuz, unei autoutilitare sau al unui autoturisme 4×4 poate varia între 160 și 200 de lei. În cazul motocicletelor sau mopedelor, costul ITP poate varia între 80 și 100 de lei.
Valabilitate ITP în 2023 Valabilitatea ITP-ului variază în funcție de vechimea autovehicului, dar și de gabaritul ori destinația de utilizare a acestuia: Mașini noi – ITP la 3 ani.
Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
Autovehicule care au mai puțin de 8 locuri – ITP valabil 2 ani Mașini mai vechi de 12 ani – ITP valabil 1 an;
Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi și autovehicule care au mai mult de 8 locuri – ITP valabil 6 luni;
Autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an; Autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg – ITP valabil 1 an;
Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri- ITP valabil 2 ani.
MARE ATENȚIE: Atunci când un conducător auto circulă cu ITP expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele.
De asemenea, trebuie știut că în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.
foto: Facebook
Articolul Trece ITP-ul in calendar! E vorba de siguranta ta si a persoanelor pe care le transporti a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link