Traditia usilor inchise continua la Ploiesti, in Prahova! Cultura?! „Cotuʼ si piscotuʼ”, vorba lui Amza Pellea

Read Time:3 Minute, 0 Second

[ad_1]

„Dragi prieteni,

Cu ocazia aniversării a 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marți, 24 ianuarie 2023, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi deschis publicului.

Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 09:00 – 17:00, cu ultima intrare la ora 16:00.

Accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.

Vă așteptăm cu drag!”

 Este anunțul din partea Muzeului Național Militar. Invită, bucură și CUM E FIRESC la ceas de sărbătoare națională pune în prim-plan nevoia de cultură, de întoarcere cu fața către istorie, către… valorile naționale. Da la zi de SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ(nu în zadar insistăm asupra acestei sintagme!), când, legal, e zi liberă. Da, dar pentru cunoaștere, pentru cultură, pentru patriotism, pentru înțelegerea istoriei nu trebuie să… ne luăm liber. Toate „astea” sunt dintotdeauna pentru totdeauna.Și ce bine e atunci când marile muzee, instituțiile de cultură își asumă destinul, își înțeleg menirea!

Da, dar la Ploiești și… în Prahova NU e așa.Și s-a văzut asta NU O DATĂ! S-a văzut și de Ziua Națională și… cu alte multe ocazii. Și… acum va fi tot așa. Va fi deschis doar sediul central al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. În rest… secțiile sale și celelalte muzee…voravea lacătul pe ușă pe 24 ianuarie. Să nu cumva… să vină careva care vrea CULTURĂ, să nu cumva să calce careva pe covoare și-apoi să fie nevoie să curețe după, să nu cumva să fie deranj cu d-știa care vor să afle, să cunoască, să-și îmbogățească spiritul. „Ia să stea stea naibii acasă, să-și bea cafeaua fiecare în banca sa, iar copii să stea pe jocuri,pe Facebook, să nu cumva să fim nevoiți să venim la serviciu pentru că vor ei cultură!” Ne scuzați, dar fix așa sună treaba asta cu muzeele închise într-o SĂRBTOARE NAȚIONALĂ, cu atâtea implicații cultural-istorice!

DE CE în București, la Brașov, la Cluj, la Sibiu, la Suceava și în multe alte zone muzeele își deschid porțile și la noi…  parcă se grăbesc să anunțe că E ÎNCHIS!

„Din 20 ianuarie, cu intrarea liberă, expoziție dedicată Unirii Principatelor Române!

Ocaua mică şi ocaua mare, călimara lui Cuza, cu peniţa din argint, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului Cousa, documente și alte câteva din piesele originale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi soţiei sale, doamna Elena, expuse la Muzeul de Istorie din Suceava!

În perioada 20 ianuarie – 26 februarie 2023, la Muzeul de Istorie din Suceava va fi deschisă expoziţia temporară ”24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române”, dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859, zi numită de contemporanii vremii „Ziua Renaşterii Naţionale, sau cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.

Expoziţia cuprinde obiecte din colecţiile Muzeului Național al Bucovinei, constând din documente și câteva din piesele originale care se păstrează la Muzeul de Istorie din Suceava și care au aparţinut domnitorului şi soţiei sale, doamna Elena”. (anunțul Muzeului Național al Bucovinei) Tot acolo, Cetatea de Scaun a Sucevei va putea fi vizitată pe 24 ianuarie!!!

La noi, la Ploiesti, în Prahova, unde avem mirajul a două muzee UNICAT, intre altele- Muzeul Ceasului și Muzeul Petrolului și alte nestemate, e altfel!!!

Articolul Traditia usilor inchise continua la Ploiesti, in Prahova! Cultura?! „Cotuʼ si piscotuʼ”, vorba lui Amza Pellea a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Rapid Bucuresti, a opta victorie in grupele EHF Champions League
Next post AL PATRULEA ACCIDENT MORTAL in Prahova de la inceputul anului: Un tanar de 18 ani a murit pe DJ 100 C
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept