S-a mai scris o pagina de… Istoria Jazz-ului la Ploiesti

Read Time:3 Minute, 32 Second

[ad_1]

„Emoționant, necesar (!) eveniment. De dragul unei minunate tradiții, aici, în orașul PRIMULUI festival de JAZZ din România: Filarmonica ploieșteană organizează vineri, 21 octombrie 2022, de la orele 18.00, Conferința Națională Ploiești RoJazz50 +3. Evenimentul va fi găzduit de Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiești.

Conferinta, una cu profund ecou în istoria jazz-ului în țara noastră, marchează uriașa contribuție a ploieștenilor pentru muzica românească și își propune să aducă în conștiința publică rolul oamenilor și a devotamentului față de o cauză, de data aceasta dragostea pentru muzica de jazz.

Conferința „ROJAZZ50+3” este o manifestare care va aduce împreună promotori, comentatori, directori de festivaluri și instituții, artiști și instrumentiști, oameni care au performat și continuă să o facă de peste cincizeci de ani, și nu în ultimul rând, iubitori de muzică”.

Așa scriam când anunțam evenimentul ce a avut loc aseară în eleganta Sală a Coloanelor de la Palatul Culturii, eveniment dedicat istoriei jazz-ului în Romînia, via… Ploiești, PLOIEȘTI- pentru căaici s-a înființat în 1968 PRIMUL CLUB de JAZZ din țară, cel care, un an mai târziu dădea națtere primului FESTIVAL DE JAZZ- unul de amplitudine, uimitor chiar pentru acele vremuri… Și, totuși, a fost, a bucurat și, iată… a deschis porțile unei tradiții.

Și… într-adevăr vineri seară a fost mai mult decât… o „conferință” la Ploiești. A fost Jazz, au renăscut amintiri, au fost emoții, au fost mesaje cu impact, au cântat inimile tuturor la un loc… a fost sărbătoare!

Simona Maxim // Sibiu Jazz Festival

Liviu Briciu // Câmpina Jazz Rock

Sebastian Gheorghiu // Jazz Cave

Lucian Sabados // Danube International Jazz Festival

Greg Lambousy // New Orleans Jazz Museum

James Mcgee // Mutual Musicians Foundation – Kansas City

Vlad Mateescu // Ploiești Jazz Festival

Răzvan Cojanu // Ploiești Jazz Trio

Nelu Stan și Octavian Ioniță singuri… supraviețuitori ai acelor fermecate începuturi: primul club și primul festival de jazz din țară…

Emil Calotă- fostul primar al Ploieștilor, cel care… a avut ideea reînvierii clubului de jazz în 2003

Florian Lungu-celebrul crittic muzical, profesor și promotor de jazz (mesaj video)

Andi Enache // Promotor de Jazz

Recital Quartal Formation

Vlad Briciu pian

Marinela Radu voce

Dimitrie Milea bas electric

Bogdan Tăbârcă tobe

A fost frumos, impresionant. Of,ce cuvinte… sărace!

S-au spus multe, s-a făcut recurs la memorie, s-a trăit JAZZ! Dincolo de cuvinte, de îmbrățișări, de declarații…!

Emil Calotă: „ E foarte bine să ne gândim la tradiție și continuitate. Cultura A SALVAT societatea în multe alte situații! Aevm nevoie de cultură. (…) și mă bucur că mai sunt oameni care mai iubesc jazz-ul în România”.

De asemenea, cuvinte alese și… cu rost a rostit și Nelu Stan, reputat om decultură, pion principal în organizarea primului festival de jazz din țară, la Ploiești, în 1969: „mie în primul rând îmi place poezia și trebuie să spn că poezia e inclusă în jazz”. Domnia sa a povestit despre minunatele începuturi ale tradițiie jazz-ului laPloiești, despre invitați, evoluție, speranțe, opinând, totodată, că acum, epoca actualului director al Filarmonicii ploieștene- Vlad Mateescu este „epoca de platină” a Jazz-ului la Ploiești.

De asemenea, emoționante au fost și amintirile depănate de celălalt pion al genezei jazz-ului la Ploiești- Octavian Ioniță, care, între altele, a amintit și de Lulu Mopsessian, de Robert Kovacs și de mulți alții, dar și de entuziasmul cu care s-a pus, în acele vremuri, temelii…

S-a vorbit mult și de înfrățirea, întru spiritul jazz-ului, între Ploiești și Sibiu, mai ales prin vocea Simonei Maxim- directorul Festivalului de Jazz din orașul-cetate de pe malurile Cibinului, festival ce va aniversa peste numai câteva zile cea de a 50-a ediție…

 Și, asemenea unui inspirat ursitor, Liviu Briciu- inițiatorul mai tânărului Festival de Jazz de la Câmpina a ursit: „Să de Dumnezeu la Ploiești să fie polul jazz-ului mondial!”

…Și, uite-așa, s-a mai scris o pagină de Frumos, de Cultură, de Jazz… La PLOIEȘTI!

Articolul S-a mai scris o pagina de… Istoria Jazz-ului la Ploiesti a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 5 Beneficii ale epilarii cu laser (P)
Next post Cum va fi sarbatorita ZIUA ARMATEI la Ploiesti?
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept