RISC MARE de AVALANSA in Bugcegi si in Fagarasi! Nu va aventurati in zonele periculoase!

Read Time:2 Minute, 56 Second

[ad_1]

 Munții Bucegi – Risc 4 – MARE

La peste 1800 m, la suprafață întâlnim un strat consistent de pulver depus în ultimele 24 de ore și zăpada viscolită în zilele precedente pe văi și în troiene de grosimi considerabile. Stratul instabil din partea superioară a stratului are grosimi variabile, care ating și depășesc pe alocuri 30-50 cm, în special pe văi, în zonele adăpostite și pe anumite pante, iar troienele de zăpadă ating 1-2 m. Zăpada are rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt, pe majoritatea versanților. Ninsorile din următoarele 48 de ore vor depune un strat nou, local consistent, în special pe versanții nordici.

Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, având intercalate multiple cruste de gheață. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin angrenarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Sub 1800 m, zăpada recent depusă depășește local 30-40 cm, în special la altitudini de 1500-1800 m. Deși ușor compactată, zăpada va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.

Munții Făgăraș- Risc 4 – MARE

La peste 1800 m, în ultimele 48 de ore s-a depus un strat însemnat de zăpadă pulver, ușoară și fără coeziune între cristale și care a fost de aproximativ 30 cm pe versanții nordici. Acesta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare, de grosimi importante. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 50-60 cm (îndeosebi pe versanții nordici) și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sub zăpada proaspăt depusă, sunt formate plăci mai vechi de vânt și altele noi se vor forma pe versanții estici și sudici. Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care ating 1-2 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

Stratul însemnat de zăpadă de la suprafață, care va fi format din zăpada deja căzută, peste care se va adăuga un nou strat de zăpadă pulver, va avea o coeziune slabă, astfel încât, pe pantele suficient de înclinate se vor putea declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea acestuia peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent și va mai crește. Pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 40-50 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări. Sursă informații: https://www.meteoromania.ro/Uploa…/nivologie/nivologie.pdf

sursa foto: Facebook

Articolul <strong>RISC MARE de AVALANSA in Bugcegi si in Fagarasi! Nu va aventurati in zonele periculoase!</strong> a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Prahova a scazut sub 700.000 de locuitori, Ploiestii- sub 200.000!
Next post AZI- CENTENARUL Cercului Militar National
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept