Revelionul, din Venetia la 1522, la… Ploiesti, in 1903/1904

Read Time:3 Minute, 52 Second

[ad_1]

Cine mai știe, oare?! se povestește că… cea dintâi petrecere de Revelion din România a fost organizată la finele anului 1903, în Ploiești, de către prefectul Luca Elefterescu.

Lesne de înțeles, locul în care s-a desfășurat distinsul eveniment a fost Casa Luca Elefterescu…, una dintre clădirile de poveste ale Ploieștilor, cea acre acum găzduiește celebrul Muzeual Ceasului.

 Se pare că prefectul vrut înadins să confere o aură specială teceri dintre ani după moda deja înstăpânită la acea vreme în occident și…, cât ai zice… 3-ori 4 a organizat Revelionul, la pragul anilor 1903-1904.

Amintirile despre evenimentul cea făcut furori în epocă au fost descoperite și puse la păstrare de reputatul profesor de istorie Paul D. Popescu, acesta inspirându-se din ceea ce i-a povestit chiar bunicul său, respectabil cofetar la începutul anilor 1900.

Am zice… „poveste cu A FOST ODATĂ”… dar,uite, astfel de întâmplări, cu parfum de epocă și… pagini de istorie NU TREBUIE UITATE. Ba… dimpotrivă! Mai cu seamă că, la o adică, ne pot fi și lecții. De „ștaif”, de… amiciție, de istorie și chiar pentru felul în care alegem să petrecem…

„Revelion” a pătruns în vocabularul românesc în secolul XIX lea, la început în mediul boieresc.

***Ce-ar mai fi de știut?
Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, la iniţiativa Papei Inocenţiu al XII-lea. Înainte de aceasta data, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – noaptea de Revelion din termenul francez Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, revenire la viaţă.

Iată, însă, de când au început diferite ţări şi oraşe să adopte tradiţia Anlui Nou, în unele locuri evenimentul luând-o înaintea deciziei Papei Inocenţiu:

Veneţia 1522

Suedia 1529

Spania, Portugalia, Polonia 1556

Prusia, Danemarca si Norvegia 1559

Franţa 1564

Ţările de Jos 1576

Lorena 1579

Provinciile Unite 1583

Scoţia 1600

Rusia 1700

Toscana 1721

Regatul Marii Britanii, Regatul Irlandei si Imperiul Britanic, (exceptând Scoţia) 1752

Thailanda 1941

În Tibet, Anul Nou („Losar”) se sărbătoreşte la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, când este luna nouă. Ultimele două zile ale vechiului an, denumite Gutor, sunt consacrate pregătirilor pentru noul an. Prima zi din Gutor este folosită pentru curăţarea casei, în special a bucătăriei, cea mai importanta încăpere. De asemenea, hornul este curăţat de funingine. A doua zi de Gutor se practica ceremonii religioase. De asemenea, tot acum se fac cadouri în familie.

La babilonieni, spre exemplu, anul începea la prima lună nouă de după echinocţiul de primăvară şi petrecerile ţineau… 12 zile! Fiecare zi, însă, avea o semnificaţie aparte.

Romanii, în schimb, sărbătoreau începutul anului în luna martie. Dar cum pe parcursul timpului au apărut nesincronizări cu mersul soarelui, în anul 153 î.Ch. senatorii romani se adună, dezbat şi hotărăsc ca 1 ianuarie să marcheze începutul noului an.

Iulius Caesar, ceva mai târziu, încearcă şi el o corecţie, dar 1 ianuarie rămâne ziua de început a anului. Această hotărâre va dura până în anul  567  d.Ch.,  când Sinodul de la Tour a stabilit ziua de 1 ianuarie. Se va reveni abia atunci când biserica „a considerat multă vreme Anul Nou drept o sărbătoare a circumciziunii, celebrarea zilei de 1 ianuarie”.

***Luca Elefterescu (n. 1853 București – d. octombrie 1925, București) a fost un magistrat, om politic, președintele conservatorilor prahoveni, prefect de Prahova și deputat (sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX).

De profesie jurist, se stabilește în Ploiești, în anul 1881 prin numirea sa ca judecător, ulterior prim-procuror al Tribunalului Prahova. A fost membru marcant al Partidului Conservator, ocupând în anul 1907 funcția de șef al organizației județene Prahova. Luca Elefterescu a deținut funcția de prefect al județului Prahova în patru mandate, între anii: 1893-1895, 1900-1901, 1904-1907, 1910-1914, desfășurând o bogată activitate edilitară și economică. A fost unul dintre cei mai importanți petroliști din România ocupând funcția de vice-președinte al Asociației exportatorilor de petrol din România. Biografii săi îl prezintă ca un cunoscut meloman, o persoană jovială și agreabilă, în casa lui având loc prima petrecere de revelion din orașul Ploiești, în decembrie 1903. A avut 2 fete și un băiat.

foto: YouTube

Articolul Revelionul, din Venetia la 1522, la… Ploiesti, in 1903/1904 a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Piftia pe masa- semn ca gazda e „gazdoasa” si-are bun gospodar acasa!
Next post Sampania, Regina Revelionului
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept