Praznic mare, azi, in cinstea Orotitorului neamului, Cel ce ne-a crestinat! LA MULTI ANI FERICITI celor ce-si sarbatoresc onomastica

Read Time:4 Minute, 46 Second

[ad_1]

Cinstit, azi marele praznic, puneți la încolțit grăunțele gândurilor și faptelor bune, luminați-vă cu spirit, credință, bunătate…

Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patras, Imperiul Roman) a fost un Apostol al lui Isus din Nazaret, frate cu Simon Petru.

Evanghelia după Ioan menționează că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus. Conform aceleiași evanghelii, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Simon Petru la Isus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”. În enumerările apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este menționat mereu între primii patru. Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situații ca pe cei mai apropiați ai săi (Petru, Iacob și Ioan).

***Ați pus grâul in ghiveci? Ați căutat crenguța de măr? Dar un ștergar nou pentru văzut ursita ați pregătit?

  Se spune că în noaptea ce precede marele praznic, se deschid cerurile și porțile între lumi: cea văzută și cea nevăzută, se spune că grâul semănat în seara aceasta, dacă răsare în număr cu soț va fi… se spune că crenguța de măr pusă în apă în seara aceasta va inflori de…

 Si câte nu se mai spun în și despre noaptea magică a lui Moș Andrei, deschidem cufărul cu povești și ne lăsăm  un pic fermecați de puțină magie. (Afalte de la doamna Maria Grancea, director al bibliotecii Orașului Avrig).

Conform Evangheliei după Ioan cei doi frați, Simon Petru și Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Conform Evangheliei după Marcu aveau o casă în Capernaum (Mc 1,29) și erau de profesie pescari.

Numele Andrei provine din greaca veche, care, după cuceririle lui Alexandru Macedon a devenit lingua franca a Vechiului Orient Apropiat.

Numele Andrei şi Andreea sunt de origine greacă şi semnifică “bărbat, luptător”, “masculin”. Numele grecesc de provenienţă, Andreas (Ανδρεας), este derivat din ανηρ (aner), adică “bărbat”, cu genitivul ανδρος (andros), însemnând “ al /aparţinând bărbatului, bărbătesc / masculin”.

Activitatea

Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul, când, la o vreme după botezul lui Isus, auzindu-l pe Ioan Botezătorul spunând despre Isus: „Iată mielul lui Dumnezeu !” (Ioan 1,36) i-a urmat lui Isus, devenind astfel primul apostol. După învierea lui Isus și Pogorârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiția Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

Venerarea ca sfânt

În jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaștele sfântului Andrei la Constantinopol si le așază în Biserica Apostolilor. Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras si le înapoiază capul sfântului Andrei. În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.

Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.

Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde se crede că a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care ar putea dovedi trecerea Apostolului pe aceste meleaguri. Cel care a contribuit la stabilirea unei legături între Sfântul Andrei și Dobrogea a fost avocatul Ioan Dinu. Totodată, el a descoperit în jurul anului 1943 peștera ce este cunoscută astăzi ca cea a Sfântului Andrei din comuna Ioan Corvin. El a încercat să-și bazeze concluziile pe o serie de dovezi. Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată. De asemenea Sf. Ap. Pavel cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11). Sf. Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras.

Articolul Praznic mare, azi, in cinstea Orotitorului neamului, Cel ce ne-a crestinat! LA MULTI ANI FERICITI celor ce-si sarbatoresc onomastica a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Bucuresti si Cluj vor gazdui meciuri din CE U21 din 2023 la fotbal. Video de promovare pentru acest eveniment
Next post Targ la zile de sarbatoare in Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept