Noile carti electronice de identitate, emise la nivel national pana la finele acestui an! Statul suporta costul!

Read Time:1 Minute, 52 Second

[ad_1]

După cum anunță autoritățile, noile cărți electronice de identitate ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an, iar costul de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul-pilot de la Cluj, va fi suportat de stat, în condițiile în care avem 200 milioane de euro în PNRR pentru acest proiect, se arată într-un proiect de act normativ scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

  • Statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate
  • Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.
  • Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi însă stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.
  • Românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI
  • Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți
  • Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente
  • Valabilitatea noilor CEI și ce se va întâmpla dacă nu se pot preleva amprente temporar sau deloc
  • Ce trebuie să faci în cazul distrugerii, pierderii, furtului CEI

IMPORTANT: MAI a scos luni în dezbatere publică un proiect de act normativ care propune o multitudine de modificări majore la Ordonanța 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, în urmă cu 2 luni, că emiterea noilor cărți electronice de identitate se va extinde în vara acestui an, mai întâi în București și apoi în restul municipiilor, până la finalul anului 2023.

Autoritățilespun că, începând cu 1 ianuarie 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

Articolul Noile carti electronice de identitate, emise la nivel national pana la finele acestui an! Statul suporta costul! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Programul NOUA CASA continua si in 2023. Aflati detalii!
Next post Noile carti electronice de identitate, emise la nivel national pana la finele acestui an! Statul suporta costul!
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept