Mircea Dridea, onorat cu meritatul titlu „LEGENDA GSP”

Read Time:3 Minute, 52 Second

[ad_1]

IMPRESIONANT, INSPIRAT: Fobalist din generația de aur a Petrolului, Mircea Dridea, în etate de 85 de ani, a primit distincția de „Legendă GSP” la Gala GSP 2022.

Trebuie cunoscut că Mircea Dridea (85 de ani), un senior al fotbalului românesc, a fost și rămâne un personaj emblematic pentru Petrolul Ploiești și pentru fotbalul anilor ’50-’60.

A jucat alături de fratele său, Virgil Dridea, în perioada de glorie a Petrolului, pe când, cu adevărat, la pLoiești, fotbalul era… REGE! A câștigat 3 campionate și o Cupă, a învins-o pe Liverpool, a adunat aproape 300 de meciuri în tricoul „lupilor galbeni” și a marcat 145 de goluri.

„E mare lucru ca de la o anumită vârstă, cum e în cazul meu, lumea să-și mai amintească de tine. Probabil că asta înseamnă că am reușit să fac ceva care să rămână în memoria celor ce vor veni după noi. Viața mea a însemnat două lucruri: Petrolul și familia”, a declart, încărcat de amintiro și… emoții marele sportiv.

Un om, o lecție de viață. În tonalitatea decenței, harului, performanței.Un exemplu pentru generațiile de acum și de mâine.

***Ca jucător, Mircea Dridea a rămas fidel acestei echipe timp de 20 de ani (1952-1972), iar alți 15 ani s-a aflat fie la cârma tehnică a formației ploieștene, fie în calitate de președinte al clubului. Altfel spus, Mircea Dridea a fost tot timpul sinonim cu Petrolul.

Cariera de jucător

Mircea Dridea a fost un produs al centrului de copii și juniori al Petrolului Ploiești, căruia i s-a alăturat de la vârsta de 15 ani și unde a avut privilegiul să lucreze cu Traian Ionescu. A aparținut unei generații din care au mai facut parte Constantin Tabarcea, Gheorghe Marin, Gheorghe Florea și Vasile Sfetcu. Această generație avea să ajungă în finala pe țară la juniori din 1955, pierdută contra Științei Cluj. Șansa debutului în prima divizie i-a fost acordată de legendarul antrenor Ilie Oană în data de 29 septembrie 1956, într-un meci din deplasare contra Rapidului încheiat cu scorul de 2-1 pentru ploieșteni. De atunci avea să joace timp de 15 ani, atât cât a durat întreaga sa carieră ca fotbalist, numai sub culorile galben-albastru. Respectiva perioadă se identifică totodată și cu cele mai mari succese din istoria clubului prahovean, mai exact : 3 titluri de campioană în 1958, 1959 și 1966, o cupă a României în 1963 și un loc doi la finele sezonului 1961-1962.

 Atacant central „pur-sânge”, Mircea Dridea întruchipa perfect calitățile omului de gol prin intuiție, plasament, forță, detentă și un impresionant joc de cap; de asemenea era un bun executant al loviturilor libere peste zid și un excelent om de echipă.

Toate aceste aptitudini sunt confirmate de poziționarea sa în primii zece golgeteri all-time ai ligii întâi cu 142 de reușite. Anii de succes petrecuți la Petrolul au fost reprezentativi atât prin tandemul din ofensivă alături de Ion Zaharia la început, iar apoi cu Alexandru Badea, cât și prin meciurile disputate pe plan european unde a bifat 20 de prezențe, trecându-și de 10 ori numele pe lista marcatorilor.

Dintre evenimentele memorabile ale carierei putem enumera cele 3 goluri înscrise în victoria echipei ploieștene din finala de cupă a României împotriva Oțelului Galați (la vremea aceea cu denumirea de Siderurgistul) încheiată cu scorul de 6-1, precum și reușita din meciul cu Liverpool pe stadionul din Ploiești, terminat 3-1 în favoarea găzarilor ( în tur a fost 2-0 pentru cormorani).

Mircea Dridea a îmbrăcat de 18 ori tricoul echipei naționale pentru care a înscris 8 goluri. A avut un debut fulminant sub comanda aceluiași Ilie Oană, în amicalul cu Polonia de la Varșovia din 30 august 1959 când a marcat toate cele trei goluri ale României victorioasă cu 3-2. S-a retras după „dezastrul de la Zürich”, 7-1 cu Elveția, moment ce a însemnat și un schimb de generații pentru națională:

La Gala GSP 2022 au mai primit trofeul de Legendă: Miodrag Belodedici, Silviu Lung, Constantina Diță și Sorin Babii.

 Din 2019, momentul lansării acestui inpirat demers, distincții similare au fost acordate pentru Doina Melinte, Simona Amânar, Anghel Iordănescu, Ladislau Boloni, Cristian Gațu, Emerich Ienei, Mircea Lucescu, Ilie Năstase, Nadia Comănci, Elisabeta Lipă, Gică Hagi, Ivan Patzaichin, Rică Răducanu, Ioan Igna, Leon Rotman, Leonard Doroftei și Gabriela Szabo.

Foto: gsp.ro, https://doarpetrolul.ro/mircea-dridea/

Articolul Mircea Dridea, onorat cu meritatul titlu „LEGENDA GSP” a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Bogdan Toader: Mina de sare de la Salina Slanic Prahova intra in proces de modernizare
Next post Viceguvernatorul BNR, Leonardo BADEA: „Educatia financiara – instrument de consolidare a rezilientei populatiei si a stabilitatii financiare in contextul crizelor suprapuse”
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept