Manuscris Regal din colectia Pelisorului, pus in lumina de Institutul National al Patrimoniului

Read Time:1 Minute, 52 Second

[ad_1]

Aflăm de la Institutul Național al Patrimoniului: În Palatul Pelișor din Sinaia, la parter, în cabinetul de lucru al Regelui Ferdinand este expus un manuscris ale cărui culori strălucitoare și linii sinuoase pictate atrag atenția ca un magnet, trezind zi de zi curiozitatea vizitatorilor. Ascuns între coperțile din argint, realizate de două ateliere de artizanat și bijuterie renumite în epocă – din Berlin, respectiv Munchen –, manuscrisul cântărește aproape 2,5 kilograme și este alcătuit din 25 de file de pergament pictate cu măiestrie.

 În anul 1906, cu ocazia jubileului domniei lui Carol I, prințesa Maria îi oferă prințului Ferdinand acest cadou unic conceput de ea în cele mai mici detalii. Manuscrisul este caligrafiat cu versuri atent alese dintre cele mai dragi cuplului regal, și pictat cu elemente vegetale, geometrice și religioase. Efectul de ansamblu este unul fastuos, întrucât manuscrisul o reprezintă în totalitate pe viitoarea regină a României, fiind emblematic pentru epoca Art Nouveau în România. „E opera cea mai de seamă și a fost plănuită cu gândul să las casei noastre ceva ce nu se putea înstrăina”, scria Maria. 

Creat în perioada în care influentul curent Art Nouveau își punea semnificativ amprenta asupra gusturilor, opțiunilor și mijloacelor artistice ale viitoarei regine Maria, acest manuscris a fost recunoscut și apreciat la nivel internațional, primind medalia de aur la expozițiile de la München (în 1914), Barcelona (în 1929) şi Bruxelles (în 1935).

***Articolul face parte din campania de popularizare online a patrimoniului Art Nouveau susținută de partenerii proiectului Art Nouveau 2 (Institutul Național al Patrimoniului; Iparművészeti Múzeum; MAK – Museum of Applied Arts; Fakulta architektúry a dizajnu STU; Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd; Kodolanyi Janos University – KJU; Oradea Heritage). Mulțumim Muzeului Național Peleș pentru întreaga colaborare pe parcursul activităților acestui proiect, și nu numai !

Proiectul ARTNOUVEAU2 – Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moștenirea comună a patrimoniului Art Nouveau este cofinanțat din fonduri ale Uniunii Europene (FEDR, IPA, ENI) prin programul Interreg Dunărea.

Iubiți și respectați ISTORIA!

Articolul Manuscris Regal din colectia Pelisorului, pus in lumina de Institutul National al Patrimoniului a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post A fost ASA, joi, la Filarmonica…
Next post Universitatea din Bucuresti a aderat la Coalitia pentru Reforma in Evaluarea Cercetarii (CoARA)
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept