LA MULTI ANI, ROMANI, LA MULTI ANI, ROMANIA! „1859 n-a fost, o „aparitie fulgeratoare”, ci fructificarea unui proiect de lunga durata, incepand, chiar din vremea Cantacuzinilor”

Read Time:2 Minute, 45 Second

[ad_1]

La mulți ani, ploieșteni! La mulți ani, români! La mulți ani, România! Puneți-vă azi tricolorul în piept!… Și-acolo să vă rămână!

Sărbătorim astăzi primul pas important făcut pentru înfăptuirea statului național unitar român, Unirea Principatelor, acum 163 de ani.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost rodul eforturilor neobosite ale elitei politice a vremii, care s-au bucurat de înțelegerea pe care românii din Moldova și Țara Românească au arătat-o nevoii de modernizare.

Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moștenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui țel național, acela de a-i aduce împreună pe români.

Haideți să ne unim gândurile, speranțele, faptele, inimile. Haideți să fim, pentru noi, pentru ai noștri, pentru copiii de-acum și de mâine, ROMÂNI. Drepți, buni, înțelepți. Plini de iubire și… descălecători de fapte bune! Haideți să ne gândim azi și nu numai azi cum să facem bine!

„Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inima română.”

Cea mai frumoasă inimă!

„Inima română”!

Ce NU ar trebui să uităm…

Nu trebuie lăsat uitării faptul că…un moment major legat de istoria Unirii este atunci când Mihai Viteazul a pus fundamentul ideii de unire. În miezul țării, la Şelimbăr.

Facem referire la momentul crucial care a deschis calea primei Unirii sub Mihai Voievod- Bătălia de la Șelimbăr (germană Schellenberg) care a avut loc pe 18 octombrie 1599 și s-a dat între oastea Ţării Româneşti condusă de Mihai Viteazul şi oastea Transilvaniei condusă de Andrei Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul care şi-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Ţara Românească.(n.r.După bătălia de la Şelimbăr, prin toate localităţile sibiene, prin care a trecut domnitorul român în drumul său spre Alba Iulia, populaţia l-a primit cu entuziasm).

De fiece dată când ne apropiem de „pietrele de hotar din trecutul nostru, trebuie să recunoaştem un adevăr: ştiinţa care e mereu vinovată dar şi martor la ceea ce se petrece este istoria”,spunea, oarecând, Conf univ dr Ioan Marian Ţiplic dela Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Totodată, reputatul istoric explica: „idealul unităţii pentru români a însemnat ceva mai mult decât pentru celelalte popoare”,  subliniind că „ ideea de unitate e greu de fixat într-un moment istoric. Putem să ne raportăm şi la Burebista, dar şi la Mihai Viteazul, şi trebuie discutat în contextul consolidării conştiinţei naţionale. Aceasta, fiind, al rându-i, în termeni… moderni, un „proiect” pe care intelectualii îl etapizează, ajungând până la Grigore Ureche şi Miron Costin”. Conf univ dr Ioan Marian Ţiplic a opinat: „Ideea de unitate nu trebuie justificată. Momentul e acela pe care vremurile îl pun la dispoziţia celor care ştiu să îl fructifice; 1859  nu a fost, în sine o „apariţie fulgerătoare”, ci fructificarea unui proiect de lungă durată, începând, poate chiar din zona Cantacuzinilor”…

Foto: Ziare.com, Facebook

Articolul LA MULTI ANI, ROMANI, LA MULTI ANI, ROMANIA! „1859 n-a fost, o „aparitie fulgeratoare”, ci fructificarea unui proiect de lunga durata, incepand, chiar din vremea Cantacuzinilor” a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Scoala Gimnaziala „Rares Voda”- 24 Ianuarie, sarbatoarea Unirii Principatelor a umplut inimile tuturor! Institutia a primit DRAPELUL „CULTUL EROILOR”
Next post Se monteaza pasarela peste Dambu! AFLATI UNDE!
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept