Invatati sa schiati GRATUIT! Pe fermecatoarele partii din Sinaia!

Read Time:3 Minute, 1 Second

[ad_1]

“La Sinaia se învață schi.

Acum aveți posibilitatea de a lua lecții gratuit de la instructori profesioniști de snowboard și schi, adevărați iubitori ai muntelui și ai sporturilor albe. Alături de Asociația “Sinaia, hai la schi!” punem la dispoziție gratuit echipament de schi atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sinaia este cel mai mare domeniu schiabil de altitudine din România. Avem numeroase pârtii de schi și de snowboard, cu grade de dificultate pentru toate categoriile de schiori. Îmi doresc ca Sinaia să devină un adevărat centru de inițiere, dar și de pregătire pentru toți sinăienii,”, transmite Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

ȘTIAȚI CĂ?!?… Acum mult timp, primul schior a fost o femeie. Este vorba de zeița nordică a frumuseții și dragostei, Skade.

Fiind o maestra a vânătorii, se spune că odată a ratat un ren ce fugea prea repede și ca să-l poată prinde și-a pus în picioare tălpici de lemn, devenind astfel prima schioare. Numele ei a devenit Ondurdis (denumirea schiului drept).

De altfel, este interesantă și explicația nordicilor pentru Calea Lactee. Aceasta susține că zeul Tunc-Poks ar fi folosit schiurile în timp ce urmărea un ren dosebit de frumos și așa ar fi luat naștere galaxia.

Nordicii, în general, aveau denumiri diferite pentru schiul drept și cel stâng. Laponii numeau tjarve sabek, ca fiind schiul pentru zăpadă tare, luovasmuoth sabek, cel pentru zăpadă moale și guempe sabek, schiul lupilor.

Originea cuvântului “schi” provine de la termenul skí (cuvânt din limba veche nord-germanică) și înseamnă “băț din lemn”, apoi fiecare țară a adaptat cuvântul în limba ei: englezii în “ski”, spaniolii în “esquis” sau finlandezii în “suksi”. Aceștia din urmă numeau schiul drept, lyly, iar pe cel stâng, kalhu. Cuvântul ski aparține vocabularul limbilor norvegiană (ski) și suedeză (skide).

Unele surse istorice, dar neconfirmate, susțin că termenul “a schia” nu era străin de zonele din Iran, unde se crede că triburile antice inventaseră schiuri pentru deplasarea pe zăpadă și erau confecționate din pieile animalelor.

Schiul are o reprezentare și în alfabetul chinez, în sanscrită el se numește “chid“. iar în slavonă cuvântul este “lija“.

***Începând încă din mezozoic, oamenii au găsit diverse și ingenioase soluții pentru a construi schiuri. La început se împleteau crengi, practică ce a fost îmbunătățită ulterior. S-au găsit chiar picturi rupestre datând de acum 3000-4000 de ani, care reprezentau schiori, folosind câte un băț și având genunchii îndoiți.

În peninsula Yalmal, pe coasta Oceanului Glacial Arctic, s-au găsit schiuri sub formă de fosile, identice cu cele pe care le întrebuințau locuitorii munțiilor Altai.

În acea epocă depărtată schiurile nu erau decât niște scânduri rudimentare, lucrate și legate de picior prin curele, având drept scop menținerea picioarele la suprafața zăpezii, folosite în stepele Mongoliei și ale Asiei Centrale. Năvălitorii barbari le-au adus cu ei în Europa Septentrională și i-au învățat pe samagedzi și laponi să le întrebuințeze. Aceștia, mai civilizați, le-au perfecționat.

De la laponi, mersul pe schi a trecut mai departe, la scandinavi. Aici s-a oprit însă sute de ani, fără să se coboare mai la sud.

Cele mai vechi schiuri au fost descoperite în zonele mlăștinoase ale Rusiei, vechi de 8000 de ani. În Rusia se foloseau schiuri, dar asupra modului de întrebuințare nu sunt date sigure.

Articolul Invatati sa schiati GRATUIT! Pe fermecatoarele partii din Sinaia! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Gunoaiele, subiectul unei intalniri de lucru la Prefectura capitalei!
Next post Pieton accidentat mortal pe un drum judetean, la Ioracheanu
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept