Igiena și curățenia în domeniul HoReCa: norme și prevederi (P)
[ad_1]
Ai o afacere în domeniul HoReCa sau ți-ai dori să deschizi una? Atunci cu siguranță te-ai gândit la normele legislative privind igiena și curățenia.
Într-adevăr, igiena într-un restaurant (spre exemplu) contează destul de mult, fiindcă este vorba de sănătatea consumatorilor.
Hai să discutăm, pe rând, aspectele principale de care trebuie să ții cont.
Norme generale
Există un șir de norme generale, care se aplică tuturor unităţilor alimentare care produc, prelucrează, servesc, depozitează, transportă şi desfac alimente.
În primul rând, vei avea nevoie de autorizaţie.
De autorizaţie nu trebuie să ții cont doar la deschidere, ci și atunci când te muți într-o locație nouă sau/și când au trecut 12 luni calendaristice de activitate.
Este interzis să desfășori o activitate din domeniul HoReCa, în cadrul locuinței tale. Alege cu grijă locația, ținând cont de toate prevederile legale privind tipul de activitate pe care o desfășori.
Locația trebuie să fie dotată cu apă. Calitatea apei va fi expusă unui control. La fel, unitățile alimentare trebuie să fie dotate cu coșuri de gunoi pentru colectarea și îndepărtarea igienică a reziduurilor.
Pentru păstrarea produselor alimentare, după caz, va fi nevoie de frigidere, congelatoare, instalații de decongelare etc. Toate instalațiile trebuie să funcționeze corect și să asigure temperaturile necesare.
Igiena
Absolut toate unitățile alimentare trebuie să fie dotate cu utilaje, echipamente, ustensile și soluții necesare pentru igienizarea întregului spațiu, precum și a îmbrăcămintei personalului.
Este de la sine înțeles că trebuie să achiziționați produse sanitare.
Spre exemplu: aveți un restaurant.
Atât în bucătărie, cât și la toaletă, în sala cu mese, la bar trebuie să existe dezinfectant, prosoape din hârtie, detergenți pentru vase și suprafețe, săpun, uscator maini etc.
Norme privind producția
În primul rând, toate echipamentele și utilajele din utilizare trebuie să fie absolut funcționale, iar cantitatea producției trebuie să corespundă capacității.
Despre orice modificare se anunță organele corespunzătoare.
În funcție de localizare și tipul construcției, va fi necesar să se intervină cu adaptări, în funcție de caz.
Unitățile de industrie alimentară trebuie să aibă un angajat îngrijitor, care va fi responsabil pentru curățenie.
Acest angajat trebuie să fie asigurat cu un echipament și toate ustensilele și produsele necesare pentru a menține igiena și curățenia întregului spațiu.
Vor fi necesare, spre exemplu:
Pentru podea: soluții de curățare și dezinfectare, mop, aspirator etc;
Pentru toaletă: lavete, perie, odorizant wc, dezinfectant etc.
Alimentația publică și colectivă
Aceste norme se aplică unităților care pregătesc preparate alimentare, produse de cofetărie sau patiserie.
Pentru a asigura condițiile sanitare de servire a clienților (adică alimentație publică sau colectivă), spațiile vor fi dotate corespunzător:
- Sală de mese
- Spațiu pentru prepararea mâncării
- Spațiu de păstrare a alimentelor
- Anexe social-sanitare
Atât spațiile, cât și vasele, tacâmurile trebuie curățate și igienizate.
Mare atenție la inventar și cum sunt depozitate alimentele și ustensilele.
Există un șir de norme privind despachetarea produselor și salubritatea.
Luând în calcul faptul că modificările legislative sunt imprevizibile, vă recomandăm să vă adresați unui specialist autorizat pentru a afla normele detaliate actuale.
Articolul Igiena și curățenia în domeniul HoReCa: norme și prevederi (P) apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.
[ad_2]
Source link