Gradina Termala Iosia, un proiect de zeci de milioane de euro, care imbina arhitectura cu mediul, va straluci la Oradea. Inca o palma peste obrazul Ploiestilor!

Read Time:2 Minute, 33 Second

[ad_1]

PREMIERĂ: Oradea ar putea deveni primul oraș din România care va dezvolta proiecte de tip Bauhaus, care îmbina arhitectura și mediul.

„Clădirile și infrastructurile sunt responsabile pentru cel puțin 40 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Construcțiile moderne se bazează în mare parte pe ciment și pe oțel, care consumă cantități uriașe de energie în procesul de producție și chiar eliberează CO2 în mod direct, prin reacții chimice”, explica ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Municipiul Oradea, unul dintre cele mai pitorești citadele din România dar și din Europa, poate dezvolta, în fapt, două astfel de proiecte – Grădina Urbană Nufărul, proiect estimat de 25 milioane de euro şi cel al Grădinii Termale Ioşia, estimat la 20 milioane de euro, finanţate direct prin alocări speciale ale Comisiei Europene.

Proiectul Grădinii urbane Nufărul prevede amenajarea unei zone verzi care se dorește să fie un punct de atracție atât pentru orădeni, cât și pentru cei care ne vizitează orașul. Se dorește amenajarea unui loc special de recreere, de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial, cu punerea în valoare a pârâiașului existent care face legătura cu Peța.

Concret, se are în vedere construirea unei sere propriu-zise, în care vor funcționa ateliere și laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe/ Protecția Mediului, se vor amenaja spații verzi cu vegetație variată. Proiectul presupune însă mult mai mult! De exemplu, va fi amenajată o promenadă suspendată care va face legătura între Peța și Lotus. Accesul la această pasarelă se va putea face dinspre malul Peței, dinspre Trade Center și dintr-un turn de observație care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic și care va fi realizat pe o structură ușoară.

Totodată, trebuie știut că ingeniosul proiect al Gradinii Termale Ioșia a fost demarat la începutul anului 2020, când Primăria Oradea a început demersurile pentru realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie cu elementele naturale înconjurătoare și care să atragă și… să ofere lecții despre natură, frumos, ingeniozitate.

Grădina Termală Ioșia va fi compusă dintr-o clădire cu subsol, parter şi etaj, care va avea mai multe bazine de tip jacuzzi. În clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente, o sală de forţă fitness destinată inclusiv celor care doresc doar să se antreneze şi o zonă de alimentație publică. În zona exterioară vor exista cel puţin şase bazine, fiecare cu altă temperatură a apei, zone de relaxare înverzite şi, ca element de noutate, un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

De amintit, Oradea a fost declarată cea mai bună destinație ART NOUVEAU din Europa în 2022.

Articolul <strong>Gradina Termala Iosia, un proiect de zeci de milioane de euro, care imbina arhitectura cu mediul, va straluci la Oradea. Inca o palma peste obrazul Ploiestilor!</strong> a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post INDEX DE CALITATE A VIETII: Targovistea, pe cea mai buna pozitie intre orasele din Muntenia. Este mult peste Bucuresti
Next post Sa dea Sfantul sa n-aveti nevoie! Numerele de urgenta din intreaga lume si lista adaposturilor de protectie civila disponibile in Aplicatia InfoCons
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept