Ghidul Șoferului pentru Descifrarea Etichetelor Anvelopelor – O Călătorie în Specificațiile Tehnice

Read Time:2 Minute, 21 Second

Când vine vorba de siguranța și performanța vehiculului tău, alegerea anvelopelor potrivite joacă un rol crucial. Etichetele anvelopelor, adesea considerate un amestec criptic de litere, cifre și simboluri, sunt de fapt pline de informații valoroase despre capacitatea și performanța anvelopelor.

În acest articol, vom decodifica aceste etichete, oferindu-ți cunoștințele necesare pentru a face alegeri informate atunci când vine vorba de anvelope. Daca vrei anvelope noi si la preturi competitive, atunci expertii de la Vadrexim iti vin in ajutor cu o gama variata de modele.

Dimensiunile Anvelopei: Primul Pas în Lumea Etichetelor

Pe lateralul anvelopei, vei găsi o serie de numere și litere care arată dimensiunile acesteia. De exemplu, „205/55 R16 91V” poate părea complicat la prima vedere, dar fiecare segment are un înțeles precis:

  • 205 indică lățimea anvelopei în milimetri.
  • 55 reprezintă raportul de aspect, adică înălțimea flancului exprimată ca procent din lățimea anvelopei.
  • R denotă tipul construcției anvelopei; în acest caz, radială.
  • 16 este diametrul interior al anvelopei în țoli, ce corespunde diametrului jantei pe care trebuie montată.
  • 91 indică indicele de sarcină, adică greutatea maximă pe care anvelopa o poate suporta.
  • V este simbolul vitezei, arătând viteza maximă la care anvelopa poate funcționa în siguranță.

Simbolurile Performanței: Aderență și Eficiență

Pe lângă dimensiuni, etichetele anvelopelor includ simboluri ce indică performanța acestora în anumite condiții:

  • Aderența pe suprafețe umede este evaluată de la A la G, cu A fiind cea mai bună. Acest rating reflectă capacitatea anvelopei de a opri rapid pe drumuri umede.
  • Eficiența combustibilului este, de asemenea, clasificată de la A la G, unde A indică cea mai mică rezistență la rulare și G cea mai mare. Anvelopele cu o clasă superioară sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce poate duce la economii la pompă.

Alte Indicații Importante

  • Simbolul fulgului de zăpadă (3PMSF – Three-Peak Mountain Snow Flake) indică faptul că anvelopa a fost testată și aprobată pentru utilizare în condiții severe de iarnă.
  • Data fabricației, deși nu este o specificație tehnică, este crucială pentru a determina vârsta anvelopei. Este codificată sub forma a patru cifre; primele două reprezintă săptămâna, iar ultimele două, anul fabricației (de exemplu, „2218” înseamnă că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 22 a anului 2018).

Înțelegerea Etichetelor te Poate Salva

Deși poate părea o sarcină descurajantă la început, înțelegerea etichetelor anvelopelor este o abilitate valoroasă. Cunoașterea specificațiilor tehnice nu numai că îți permite să alegi anvelopele cele mai potrivite pentru stilul tău de conducere și condițiile de drum, dar te ajută și să economisești bani și să conduci în siguranță. Înainte de a face o achiziție, ia-ți timp să studiezi aceste etichete si din acest ghid https://www.caranddriver.com/ și să le compari cu nevoile tale specifice. Astfel, vei putea lua decizii informate care vor avea un impact pozitiv asupra experienței tale de conducere.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Care sunt cei mai importanți martori de bord ai mașinii?
Next post Sfaturi pentru a face jogging în mod eficient
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept