Ganduri (si statistici) printre randuri: Ziua Internationala a Drepturilor Omului
[ad_1]
„Să respingi drepturile fundamentale ale oamenilor e ca și cum ai nega, însăși, umanitatea!”, a spus Nelson Mandela.
10 Decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
Dreptul la viață, la securitate, egalitate în fața legii, libertate de exprimare, accesul la informații și tehnologie…cum credeți că ar arăta viețile noastre fără aceste drepturi? Suntem cu toții datori să le protejăm și să ne protejăm.
Noi am jurat să ne apărărm țara si să apărăm aceste drepturi atât în interiorul granițelor, cât și în misiunile externe la care participăm.
Conceptul de „Drepturile omului” a luat amploare în secolul al XIX-lea. În urma celui de Al Doilea Război Mondial și a atrocităților Holocautului conceptul a continuat să se dezvolte, culminând cu adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului din Paris de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în anul 1948.
*Deși Guvernul României a înregistrat, în ultimele trei decenii, progrese semnificative în ceea ce privește reducerea numărului de copii aflați în îngrijirea statului, țara are încă unul dintre cele mai mari sisteme alternative de îngrijire din regiune. Acest sistem se ocupă de nevoile a peste 56.000 de copii. Dintre aceștia, aproximativ 18.000 sunt în îngrijire maternală, 13.900 în grija rudelor, 4.800 în grija altor familii și 18.500 în instituții de stat. Aproximativ 3.000 dintre aceștia sunt adoptabili. (*date publicate nu cu mult timp în urmă de UNICEF)
*Potrivit unorstatistici actualizate, în România sunt peste 40 de mii de copii abandonați. Aproape 10% din totalul minorilor aflați în grija statului au fost părăsiți doar în primele șase luni ale acestui an.
Județul cu cei mai mulți copii instituționalizați, atât în general, cât și în acest an este Iași. Numărul de minori aflați în grija statului la Iași este de 3140, 361 fiind abandonați doar în 2022, adică 11%.
Conform unui studiu realizat de organizația „Better Care Networw”, principalele cauze de abandon ale copiilor sunt: sărăcia, situația de părinte singur și depresia post-natală. Alte cauze ar mai fi lipsa educației sexuale, dacă bebelușul se naște cu o formă de handicap sau dacă sarcina a rezultat în urma unui abuz.
… Acestea sunt numai câteva aspecte, deloc „de ignorat”… Să mai vorbim de femeile abuzate, ajunse victime ale violenei în familie și nu numai sau ale traficului de persoane, destatisticile de-a dreptul înfiorătoare în privința accidentelor mortale etc??? Totul ține, până la urmă de civilizație, de bun simț, de spirit civic, de conștientizarea acelui ceva care nu e și nu trebuie să devină o noțiune „goală-pușcă”-anume DREPTURILE OMULUI…
foto: Facebook, ziare.com
Articolul Ganduri (si statistici) printre randuri: Ziua Internationala a Drepturilor Omului a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link