EXCLUSIV: Si Steiul, un orasel de 6500 de locuitori, „ia piuitul” metropolei PLOIESTI

Read Time:2 Minute, 13 Second

[ad_1]

No, fain așa!

Sunt aici câteva imagini de la bazinul de înot ce tocmai a fost finalizat în orașul Ștei (parol, monșer, e un orășel cât un cartier de-al municipiului Ploiești!).

Complexul de înot are, ca și cel de la Marghita, două bazine didactice: unul mare de 12,5 × 25 metri și unul mai mic de 6 × 12,5 metri. După racordarea centralei complexului la rețeaua de gaz de către Primăria Ștei, cel mai târziu în primăvara anului viitor bazinul va fi deschis pentru practicarea înotului.

„Un rol important l-au avut primăriile partenere, prin punerea terenului la dispoziție, racordarea la utilități și cofinanțarea proiectelor.

Fiecare complex de înot va fi predat de Consiliul Județean Bihor în administrarea primăriei din orașul unde a fost construit. Cele 7 bazine de înot au o valoare de peste 9,5 milioane euro”, precizează, referitor la acest obiectiv, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Știți, dragi ploieșteni cum e Șteiul (orșelul minier numit în epocade tristă amintire „Dr Petru Groza”? În Maxim 10 minute l-ai străbătut! Ba ai vreme și să bei o cafea, și să admiri peisajele dimprejur. Stau pe-un munte de uraniu, e un loc numaʼ cât să-l cuprinzi în palmă, dar uite că oamenii ăia se gândesc la viitor copiilor lor, al comunității. Și acum au făcut COMPLEXUL ĂSTA DE ÎNOT grozav!

Bravo lor!

Ca să știți!

Orașul Ștei a luat naștere în perioada anilor 1950. A fost ridicat în proximitatea satului cu același nume, între anii 1952-1956. În întregul său, orașul Ștei a fost proiectat chiar la Moscova, de un arhitect rus. De aceea, străzile au o formă unică în România, sunt paralele și deosebit de lungi.

Printr-un decret din ianuarie 1956, satul Ștei devine oraș. Doi ani mai târziu, în 1958, guvernul Gheorghe Gheorghiu-Dej schimbă numele orașului în ,,Dr. Petru Groza”, revenind la vechea denumire, Ștei, abia în anul 1996.

Exploatarea intensivă de uraniu din bazinul minier Băița care a dus la prosperitatea orașului, a durat aproximativ 10 ani. În orașul Ștei era concasat (măcinat) minereul de uraniu exploatat în Băița, cantitatea cea mai importantă de minereu provenind din mina „Avram Iancu”, după unele surse depășind cantitatea de 300.000 de tone într-o perioadă de 10 ani.

Din anul 2019, orașul Ștei face parte din ruta culturală europeană a orașelor europene cu arhitectură de tip totalitarist, ATRIUM.

Orașul are puțin peste 6500 de locuitori!

Articolul EXCLUSIV: Si Steiul, un orasel de 6500 de locuitori, „ia piuitul” metropolei PLOIESTI a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Administrare, întreținere și mentenanță a unui site web: Cum ajută agenția AllmaDesign
Next post Bursa de Valori Bucuresti, 140 de ani de la infiintare
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept