EXCLUSIV: O bijuterie arhitectonica dar si a vechii industrii energetice din Prahova, „mumificata”…

Read Time:1 Minute, 25 Second

[ad_1]

Termocentrala de la Florești a fost construită în perioada interbelică de către Emil Prager, proiectul fiind realizat de arhitectul Duiliu Marcu. Pe atunci, se numea Societatea Electrică Steaua Electrică (vezi blazonul SE). Termocentrala a fost construită în perioada 1922 – 1923 de Compania belgiano-franceză Hydrofina.  Avea rolul de a alimenta cu energie electrică zona petrolieră a regiunii.

Istoria- AICI.

Oarecând era… „regină”

 Pe un mal de-al Prahovei

Peste drum

De legendarul… (și el tot runină),

Fanstasticul Mic Trianon

Acum stă…

Parcă-i fantomă

Parcă nu mai are rost…

E în sat și… pacă nu-i…

Ce să faci și cui să-i spui?

Teabă n-are

Dar se poate să-și găsească-un rost,

Cândva,

Să nu pice într-o zi…

Da. Vechea centrală, o frumusețe ce păstrează prea tăcută o poveste de demult STĂ. Într-o bună zi, da, s-ar putea să… nu mai fie! Să pice grămadă! N-ar fi păcat de minunăția asta de clădire și de istoria acestui loc??!!? Interesează pe cineva? NU. Nu interesează, că e… „vechitură”… Hm… Alții, prin alte părți, de ce țin la PATRIMONIUL CONSTRUIT, la patrimoniul industrial ce încă e în stare să spună poveștile a ceea ce a fost cândva?!?!

De ce nu se gândește nimeni să facă aici un muzeu, o instituție care să redea viața acestei minunate clădiri- o bijuterie arhitectonică- ce a pus cândva o pecete industriei energetice autohtone?!?!

foto: case-frumoase.ro, ovidiuneacsu.ro

Articolul EXCLUSIV: O bijuterie arhitectonica dar si a vechii industrii energetice din Prahova, „mumificata”… a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post „S-a dus Buhul” tergiversarilor… traditionale: Zboruri comerciale de pe Aeroportul Brasov, din iunie! Presedintele Consiliului Judetean, cumva… rezervat
Next post EXCLUSIV: Serenada Lunii, peste Bucuresti
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept