EXCLUSIV: O bijuterie arhitectonica dar si a vechii industrii energetice din Prahova, „mumificata”…
[ad_1]
Termocentrala de la Florești a fost construită în perioada interbelică de către Emil Prager, proiectul fiind realizat de arhitectul Duiliu Marcu. Pe atunci, se numea Societatea Electrică Steaua Electrică (vezi blazonul SE). Termocentrala a fost construită în perioada 1922 – 1923 de Compania belgiano-franceză Hydrofina. Avea rolul de a alimenta cu energie electrică zona petrolieră a regiunii.
Istoria- AICI.
Oarecând era… „regină”
Pe un mal de-al Prahovei
Peste drum
De legendarul… (și el tot runină),
Fanstasticul Mic Trianon
Acum stă…
Parcă-i fantomă
Parcă nu mai are rost…
E în sat și… pacă nu-i…
Ce să faci și cui să-i spui?
Teabă n-are
Dar se poate să-și găsească-un rost,
Cândva,
Să nu pice într-o zi…
Da. Vechea centrală, o frumusețe ce păstrează prea tăcută o poveste de demult STĂ. Într-o bună zi, da, s-ar putea să… nu mai fie! Să pice grămadă! N-ar fi păcat de minunăția asta de clădire și de istoria acestui loc??!!? Interesează pe cineva? NU. Nu interesează, că e… „vechitură”… Hm… Alții, prin alte părți, de ce țin la PATRIMONIUL CONSTRUIT, la patrimoniul industrial ce încă e în stare să spună poveștile a ceea ce a fost cândva?!?!
De ce nu se gândește nimeni să facă aici un muzeu, o instituție care să redea viața acestei minunate clădiri- o bijuterie arhitectonică- ce a pus cândva o pecete industriei energetice autohtone?!?!
foto: case-frumoase.ro, ovidiuneacsu.ro
Articolul EXCLUSIV: O bijuterie arhitectonica dar si a vechii industrii energetice din Prahova, „mumificata”… a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link