
EXCLUSIV! NICOLAE BALCESCU: La 29 noiembrie 1852, trecea la cele vesnice. Aproape nimeni nu stie ce legatura are cu Ploiestii…
[ad_1]
29 noiembrie: Comemorăm Moartea marelui patriot român, Nicolae Bălcescu. Dar oare știți ce legătură are legendara figură… aproape uitată în manualele de istorie, cu Ploieștii???
La data de 29 noiembrie 1852 a murit la Palermo în Sicilia, Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și unul dintre reprezentanții de seamă al Revoluției de la 1848 din Țările Române. Născut la București, la 29 iunie 1819 într-o familie fără mari posibilități materiale, Bălcescu va rămâne orfan de tată încă de la vârsta de 6 ani și după ce urmează studiile elementare, își va continua studiile la colegiul Sfântul Sava, unde își va arăta vocația pentru studiul istoriei românilor.
În octombrie 1840, Bălcescu este arestat sub acuzația de complot împotriva domnitorului Alexandru Ghica, alături de Nicolae Filipescu, Eftimie Murgu, Marin Serghiescu și alții, fiind închis la Mănăstirea Mărgineni până în 1843.
După ce este eliberat, înființează împreună cu Ion Ghica și Christian Tell organizația secretă numită „Frăția”, organizație ce va avea un important rol în Revoluţia de la 1848 din Țările Române.
După citirea Proclamației de la Islaz din iunie 1848, Bălcescu se va implica masiv în desfășurarea acestei revoluții și numai intrarea în țară a trupelor otomane și a celor țariste va face ca el și ceilalți revoluționari să fie înfrânți. Arestat la 13 septembrie 1848 de trupele Imperiului Otoman care au înăbușit revoluția, reușește să evadeze și pleacă în Transilvania, de unde este expulzat însă de autoritățile maghiare. Se exilează la Paris, unde încearcă să unească forțele revoluționare europene, pentru întemeierea unei confederații europene care să lupte pentru drepturile popoarelor asuprite.
Încearcă să pătrundă în Țara Românească, însă autoritățile nu-i permit, deși este bolnav și vrea să-și mai vadă o singură dată mama, bătrână și bolnavă. Refuzat de către autoritățile turcești, se stabilește la Palermo, în Sicilia, unde moare de tuberculoză în anul 1852, la vârsta de 33 de ani.

Ei bine, în 1936-1937, un grup de câțiva studețni români la Palermo, între care și medicul Nicolae Ioniță, cel care avea să devină, peste ceva ani, după experiența cumplită ca medic pe front, directorul Spitalului CFR (pe când acesta își avea sediul lângă Gara de Nord din Ploiești) și a policlinicii CFR, în sediul frumoasei vile cu influențe Art Nouveau de la Rondul 2 de pe Bulevrad (unde azi este găzduit un centru medical), avea să inițieze o acțiune impresionantă, numai din banii din bursele lor și ale colegilor, pentru a identifica rămășițele pământești ale marelui patriot și… pentru a-i construi un monument.
Fapte, amintiri, trăiri, românism… Musai de știut, de luat în seamă!
Foto 1: Facebook
Foto 2: arhiva exlusivă Prahova Business
Articolul EXCLUSIV! NICOLAE BALCESCU: La 29 noiembrie 1852, trecea la cele vesnice. Aproape nimeni nu stie ce legatura are cu Ploiestii… a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link