Discipol al „regelui baghetei”- Sergiu Celibidache, joi, pe scena Filarmonicii ploiestene

Read Time:2 Minute, 13 Second

[ad_1]

Dirijorul Jordi Mora, discipol direct al legendarului Sergiu Celibidache, aflat la pupitrul orchestrei simfonice ploieștene, și pianistul Leonard Mihale, vă dau întâlnire la Filarmonică joi 19 ianuarie, de la ora 19.00, pentru un concert… de neuitat!

 Cu această ocazie, veți putea asculta Uvertura “Manfred” op. 115 de R. Schumann, Concertul nr. 5 în Mi bemol major, op. 73 “Imperialul” pentru pian și orchestră de L. van Beethoven și Simfonia a V-a în re minor, op. 47 de D. Șostakovici.

”Manfred” se bazează pe poezia cu același nume scrisă în 1817 de Lord Byron. Compusă în cea mai mare parte în 1848, lucrarea muzicală a fost interpretată pentru prima dată la concertul Gewandhaus de la Leipzig la 14 martie 1852. Cea mai apreciată parte a sa este Uvertura. Compozitorul Hugo Wolf spunea că opera „a adus esența, punctul central al dramei la expresia plastică cu cele mai simple lovituri”. La rândul său, istoricul muzical Peter Ostwald a scris că Uvertura a fost scrisă într-o perioadă în care Schumann se confrunta cu „suferințe rafinate” cauzate de „vocile interioare” sau halucinații auditive.

Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Ludwig van Beethoven, cunoscut în special sub numele de Concertul Imperial, a fost ultimul său concert pentru pian. A fost compus la Viena între 1809 și 1811 și a fost dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven.

Premiera concertului a avut loc pe 28 noiembrie 1811 la Gewendhaus în Leipzig sub bagheta lui Johann Philipp Christian Schulz, solist fiind Friedrich Schneider. Premiera vieneză a concertului a avut loc pe 12 februarie 1812 în interpretarea lui Carl Czerny, un alt elev al lui Beethoven. Numele de Imperialul nu îi aparține lui Beethoven, ci lui Johann Baptist Cramer, editorul publicării engleze a concertului.

Simfonia a V-a în re minor, op. 47 este cea mai interpretată și înregistrată simfonie a lui D. Șostakovici. A avut premiera la Filarmonica din Leningrad pe 21 noiembrie 1937, în insterpretarea Orchestrei Filarmonicii din Leningrad dirijată de Evgeni Mravinsky.

Poftiți să vă bucurați de cultură!

*** Biletele, în valoare de 30 lei (întreg), 20 lei (pensionar) 10 lei (elevi/studenți) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii sau on-line, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-19…/

Evenimentul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de aici: https://virtualconcerthall.ro/…/bilet-virtual…/

Articolul Discipol al „regelui baghetei”- Sergiu Celibidache, joi, pe scena Filarmonicii ploiestene a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ei, targovistenii, de ce POT?! NOI…? INDEX DE CALITATE A VIETII: Targoviste, pe cea mai buna pozitie intre orasele din Muntenia
Next post TOP 5 lucruri pe care le poți adopta pentru o viață sănătoasă și armonioasă (P)
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept