
De ce numai… „DUPA” afla si mass-media?! Subiectul mediatorilor scolari n-ar trebui sa fie unul de interes major pentru comunitate?
[ad_1]
Aflăm dintr-un comunicat postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Prahova că instituția ce „diriguiește” învățământul pe la noi a organizat (*predicat verbal timpul „perfectul compus”) joi, 2 februarie a.c., o întâlnire de lucru cu mediatorii școlari din județul Prahova.
„Au participat directori si mediatori școlari din 19 unități de învățământ, fiind abordate probleme de ordin administrativ referitoare la desfășurarea activității mediatorilor.
În cadrul acestei întâlniri s-a prelucrat legislația aplicabilă în cazul mediatorilor școlari, cu accent pe OM 1539/2007, privind normele de încadrare și de activitate ale mediatorului școlar. În prezent, mediatorii școlari își desfășoară activitatea în 16 unități de învățământ, urmând ca, în următoarele săptămâni (N.R. Exprimarea NU ne aparține, este citat din comunicatul IȘJ), să mai fie angajați încă trei.
Conform ordinului amintit, principala responsabilitate a mediatorului școlar este de a sprijini participarea tuturor copiilor din comunitate la învățământul general obligatoriu, încurajând implicarea părinţilor în educația copiilor şi în viața şcolii şi facilitând colaborarea dintre familie – comunitate – şcoală.
Câteva dintre atribuțiile mediatorului școlar:
1. Facilitează dialogul scoală – familie – comunitate;
2. Contribuie la menținerea si dezvoltarea încrederii si a respectului față de scoală în comunitate si a respectului scolii față de comunitate;
3. Monitorizează copiii de vârstă preșcolară din comunitate care nu sunt înscriși la grădiniță si sprijină familia/ suspinătorii legali ai copilului în demersurile necesare pentru înscrierea acestora în învățământul preșcolar;
4. Monitorizează copiii de vârstă școlară, din circumscripția școlară, care nu au fost înscriși niciodată la scoală, propunând conducerii scolii soluții optime pentru recuperarea lor si facilitând accesul acestora la programele alternative de învățământ (înscrierea în învățământul de masă la cursuri de zi sau la cursuri cu frecvență redusă, includerea în programul A doua șansă etc.)”.
Bun, frumos…. necesar. Ne gîndim, însă, că tot ceea ce scrie în comunicat e… teorie pură. Adicătelea, coane Inspectorat, fă-mă să-nțeleg, monșer: ce pobleme au fost identificate, câți copii care nu frecventau cursurile- delocsau care au abandonat au fost readuși la școlaă prin efortul și implicarea mediatorilor în perioada X sau Y, ce probleme anume au întâmpinat, care sunt școlile/ grădinițele unde se înregistrează fenomenul abandonului școlar, care e relația mediatorilor cu administrațiile locale, care etse cu adevărat numărul necesar de mediatori la nivel județean, dacă aceștia au în atribuții și implicare în cazurile majore de violență în școală, dacă din rîndul acestor mediatori unii s-ar gândi- ca și în cazul multor cadre didactice, de altfel, să… părăsească acest rol, orientându-se spre locuri de muncă mai „bănoase”… etc.
Ca să nu mai spunem că, o astfel de întâlnire-dezbatere (cum vreți s-o numiți) ar trebui anunțată din timp de IȘJ, că poate-poate și jurnaliștii ar fi interesați să participe (sau e… „la secret”?), să pună oarece întrebări, să afle mai multe ca să aducă în fața tuturor o astfel de problematică legată, în definitiv, de… EDUCAȚIE (teoretic… SUBIECT MAJOR în comunitate, în societate). Cam așa ar fi… normal. Sau la noi… NU?!?!
Articolul De ce numai… „DUPA” afla si mass-media?! Subiectul mediatorilor scolari n-ar trebui sa fie unul de interes major pentru comunitate? a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link