AZI- CENTENARUL Cercului Militar National

Read Time:3 Minute, 26 Second

[ad_1]

La 4 februarie 1923 a fost inaugurată în prezența regelui Ferdinand și a reginei Maria, a mitropolitului Miron Cristea, a ministrului de război – generalul Gheorghe Mărdărescu, a șefului Marelui Stat Major – generalul Constantin Christescu, a mareșalul Curții Regale – generalul Alexandru Tell și a multor alte personalități, una dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului, Palatul Cercului Militar Național.

„Așadar, cu acest prilejul Centenarului inaugurării acestei frumoase clădiri destinate corpului ofițeresc, care a bucurat privirile atâtor generații de bucureșteni, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” se alătură celor mai importante instituții din cadrul armatei române și tuturor celor care o admiră, adresându-i cele mai calde urări și un sincer La mulți ani!

Construit pe locul fostei Mănăstiri Sărindar cu scopul de a servi drept „locaș pentru întruniri și pentru marile recepțiuni și solemnități militare”, după ce își desfășurase activitatea anterior în diverse localuri din București, Palatul Cercului Militar Național a parcurs un proces complex de edificare a sa, într-un context istoric complicat, având în vedere izbucnirea Primului Război Mondial.

Pentru a marca acest moment, prezentăm astăzi o piesă deosebită din patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, care se referă la arhitectul acestei superbe construcții, Dimitrie Maimarolu și la începuturile legate de construcția Palatului Cercului Militar Național. Este vorba despre un album care cuprinde 12 planșe fotografiate ale proiectului arhitectural care a câștigat concursul organizat, la sfârșitul anului 1898, pentru realizarea unei clădiri destinate corpului ofițeresc din armata română.

Proiectele prezentate în concurs au fost expuse și au putut fi admirate de public la Ateneul Român, la începutul anului 1899, iar comisia desemnată cu alegerea celui câștigător pentru viitoarea construcție a decis că cel mai bun a fost cel care avea drept motto „lux” și aparținea arhitectului Dimitrie Maimarolu. Absolvent al Școlii de Arte Frumoase din Paris, acesta a îmbrățișat stilul neoclasicismului eclectic, răspândit în epocă, stil care este prezent și în planurile pentru Palatul Cercului Militar Național.

Albumul cuprinde schițe din proiectului inițial, pentru că cel final avea să sufere modificări atunci când au fost demarate lucrările de construcție, schimbări determinate de deciziile luate de un grup de lucru condus de generalul Vasile Zottu.

Planșele fotografiate reprezintă detalii arhitecturale ale viitorului Palat – planuri pe nivele, secțiuni, privire generală. Coperțile sunt cartonate, îmbrăcate în piele, iar, pe fața celei dintâi, încadrat în motive decorative, se află înscrisul: „CERCUL MILITAR / DIN /BUCURESCI/CONCURS DE ANTI-PROECT / PREMIUL I / D.Maimarolu / Architect / Bucuresci /1899”. Acest frumos album mai oferă o surpriză celor care îl răsfoiesc: în interior, pe prima pagină se află o dedicație către generalul Eraclie Arion, semnată chiar de arhitect și datată aprilie 1899: „D-lui General Arion/Omagiu din partea autorului/1899 Aprilie/semnat D. Maimarolu”.

Generalul Eracle (Eraclie) Arion, căruia îi era adresată dedicația, era un ofițer cu o carieră militară prestigioasă (absolvent al Școlii de Ofițeri din București, al Școlii Politehnice din Paris și al Școlii de Artilerie și Geniu din Metz, șef al Serviciului Artilerie din Marele Stat Major în timpul Războiului de Independență, comandant al Corpului 2 Armată etc.), fiind, totodată, nimeni altul decât cel care, încă din 1889, lansase ideea ca ofițerimea română să aibă un local propriu în București.

Palatul Cercului Militar Național a avut, de-a lungul timpului, mulți oaspeți de seamă, cum ar fi mareșalul Ferdinand Foch, generalul Henri Berthelot, șefi de stat, miniștri, ambasadori s.a., a fost gazda a numeroase activități cu caracter militar sau oficial, la nivel de stat și a organizat activități culturale de excepție, marcând, prin intermediul lor, tradițiile armatei române, evenimente sau personalități marcante din istoria României”, transmite conducerea prestigioasei instituții.

Trebuie știut, de asemenea, că Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” a fost colaborator apropiat la organizarea multora dintre ele și sperăm ca buna cooperare dintre instituțiile noastre să continue și pe viitor.

Se cuvine să onorăm această aniversare și să dorim prestigioasei instituii din inima Bucureștilor LA MULȚI ANI, plini de realizări și proiecte care să continue tradiția acestui reper cultural-istoric de importanță majoră.

Articolul AZI- CENTENARUL Cercului Militar National apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post RISC MARE de AVALANSA in Bugcegi si in Fagarasi! Nu va aventurati in zonele periculoase!
Next post PERICOL PUBLIC: RECORD ABSOLUT DE ALCOOLEMIE combinat cu… cannabis, la un sofer in Mehedinti
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept