ANAF- Final de proiect: „Dezvoltarea de instrumente pentru cresterea conformarii in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania”

Read Time:2 Minute, 13 Second

[ad_1]

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că a derulat, în perioada august 2020 – noiembrie 2022, proiectul „Dezvoltarea de instrumente pentru creșterea conformării în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România”. Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană prin TSI – Instrumentul de asistență tehnică adresat statelor membre și a beneficiat de serviciile de consultanță ale EY ROMÂNIA.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a contribui la reforma instituțională, administrativă și structurală care susține dezvoltarea în România, prin acordarea de asistență către ANAF în vederea dezvoltării unor instrumente de creștere a conformării fiscale în domeniul impozitului pe venit al persoanelor fizice.

Un rezultat important al acestui proiect l-a reprezentat elaborarea Strategiei

de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile

persoanelor fizice în România pentru perioada 2023-2025, aprobată de conducerea ANAF. Strategia se bazează, pe de-o parte, pe informațiile și rapoartele consultantului și, pe de altă parte, pe valorificarea experienței ANAF în administrarea impozitului pe venit.

Obiectivele Strategiei de creștere a conformării voluntare în domeniul

impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România pentru perioada 2023-2025 sunt:

– scăderea decalajului fiscal

– creșterea gradului de conformare la declarare

– creșterea nivelului de încredere al contribuabililor în ANAF

– creșterea veniturilor declarate

Reprezentanții instituției precizează că, în cadrul acestui proiect, ANAF a implementat trei proiecte-pilot de conformare, cu rol de exercițiu și experimentare, prin care s-a urmărit creșterea informării contribuabililor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii), venituri din activități educaționale (meditații), precum și venituri obținute din activități și servicii de înfrumusețare/întreținere corporală.

Astfel:

– Au fost create trei ghiduri pentru contribuabili, publicate pe portalul ANAF,

pentru a facilita corecta informare și declarare a veniturilor de către

categoriile vizate;

– S-au transmis câteva mii de informări și notificări adresate contribuabililor

care pot realiza venituri de natura celor menționate mai sus, cu îndrumări

asupra modalităților de conformare și a avantajelor acestora;

* Au fost organizate întâlniri online (webinarii) și, în același timp, au fost

create clipuri video, afișe și alte materiale destinate informării.

Derularea proiectelor pilot a condus la creșterea nivelului conformării fiscale a categoriilor vizate, precum și la creșterea experienței ANAF în domeniu și la perfecționarea metodei de lucru. ANAF va continua și va extinde la nivel național proiectele de acest gen, urmărind stimularea conformării contribuabililor prin servicii mai bune și activități de informare.

Articolul ANAF- Final de proiect: „Dezvoltarea de instrumente pentru cresterea conformarii in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania” a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post (IN)CREDIBIL in capitala Romaniei: Autoturism… „ingropat” de viu in carosabil, pe… Soseaua Pantelimon!
Next post Avem DOVADA: La noi, in munti, e RAIUL! Rasaritul de azi pune pecete!
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept