ALBA IULIA: Prima data in Romania, expusa copia oficiala a Conventiei de la Paris-1858, acordata Principatelor Romane de Imperiului Otoman. Vernisajul, pe 24 Ianuarie! Ploiesti, se aude?!

Read Time:1 Minute, 47 Second

[ad_1]

Marți 24 ianuarie 2023, ora 12.30, la Sala Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția 24 ianuarie 1859.Unirea Principatelor Române.

Cu acest binecuvântat prilej, vor fi expuse în premieră la Alba Iulia o serie de documente și piese originale, care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale Elena Cuza. Obiectele provin atât din colecțiile muzeelor din Piatra Neamț și Suceava, dar și din colecția particulară Robert Obreja. Printre exponate se regăsește o fotografie cu autograful domnitorului. Tot astfel, vor fi puse în lumina numeroase litografii și cromolitografii apărute în perioadă cu familia Cuza.

Demn de precizat, „pentru prima dată în România va fi expusă copia oficială a Convenției de la Paris din 1858 acordată Principatelor Române de către Imperiului Otoman. Documentul reprezintă una dintre primele constituții ale românilor, care a stat la baza unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859. Copia aparține unui colecționar particular din județul Alba, care a achiziționat-o la sfârșitul anului trecut, în urma unei licitații, cu suma de 31.000 euro.

Cu ocazia vernisajului, cei prezenți vor fi introduși în atmosfera perioadei, prin intermediul unui moment de reconstituire istorică, realizat de un grup de soldați care dau viață armatei române din timpul lui Alexandru Ioan Cuza”, transmit organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Național al Bucovinei Suceava, Asociația Pro Memoria Historia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Centrul de Cultură Augustin Bena.

 Așadar, Alba Iulia pregateste pentru MARȚI, 24 IANUARIE  (Ce proști, monșer, e zi liberăăăăă, dar ăia nu știu?!?!) un eveniment istoric, la propriu. În loc să stea muzeografii acasă, la cafea, la căldurică, la un somn așa până la prânz, ca-ntr-o liberă, oamenii de cultură de acolo… MUNCESC! Și… DĂRUIESC! (dacă înțelegeți ce vrem să spunem!) Nu ca la Ploiești

Articolul ALBA IULIA: Prima data in Romania, expusa copia oficiala a Conventiei de la Paris-1858, acordata Principatelor Romane de Imperiului Otoman. Vernisajul, pe 24 Ianuarie! Ploiesti, se aude?! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Comunicat de presa
Next post UPDATE: Turda, ALTFEL decat la Ploiesti! Somn usor, ploiesteni, sa nu vi se-aplece de-atata cultura!
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept