2 infecții ale unghiilor și ce poți face pentru a le preveni (P)
[ad_1]
Unghiile mâinilor și picioarelor sunt esențiale pentru a proteja țesuturile acestor zone ale corpului. Structura lor implică multiple straturi ale unui proteine întărite denumită cheratină care se regăsește și la nivelul părului și pielii. O unghie sănătoasă trebuie să fie netedă și să aibă o culoare uniformă. Dacă apar modificări ale aspectului, poți suspecta anumite probleme de sănătate. [1]
Una dintre cele mai comune afecțiuni ale unghiilor este infecția și necesită întotdeauna un tratament adecvat. Din acest articol, poți afla mai multe despre cele două tipuri principale de infecții ale unghiilor, precum și despre subtipurile lor și metode de prevenție.
1. Infecții bacteriene
Cea mai uzuală formă de infecție care poate afecta unghiile este cea bacteriană cunoscută și sub denumirea de panarițiu sau paronichie. Se dezvoltă de regulă atunci când o bacterie pătrunde printr-o leziune a pielii în interiorul cuticulei – pielea de la baza unghiei sau pliurilor care înconjoară unghia – locurile în care pielea și unghia se unesc.
Această infecție este definită de:
- durere, umflături și sensibilitate crescută în jurul unghiei;
- piele care este atât roșie, cât și neobișnuit de caldă la atingere;
- puroi care se strânge încet sub piele și care poate necesita un tratament cu antibiotice.
Poți preveni astfel de simptome urmând următoarele reguli generale:
- Nu îți mușca sau roade unghiile și cuticulele.
- Nu tăia unghiile prea scurte și cuticulele prea aproape de pliul unghiilor.
- Menține o igienă a mâinilor corespunzătoare printr-o spălare frecventă cu un săpun delicat care nu irită pielea.
- Utilizează loțiuni care previn uscarea excesivă și crăparea cuticulelor și a pliurilor unghiilor.
- Folosește mănuși atunci când lucrezi cu chimicale sau stai cu mâinile în apă pentru un timp îndelungat. [2]
Poți citi mai multe despre această afecțiune a unghiilor aici.
2. Infecții fungice
Infecțiile de natură fungică ale unghiilor, denumite și onicomicoze, se dezvoltă atunci când anumiți factori, precum mediile umede favorizează creșterea în exces a anumitor ciuperci care trăiesc în mod natural în multiple părți ale corpului. Poți contracta acest tip de afecțiune și prin contactul cu o persoană infectată.
Cel mai adesea, infecțiile fungice afectează unghiile de la picioare pentru că acestea petrec majoritatea timpului în diverse tipuri de încălțăminte care pot asigura un mediu propice ciupercilor – cald și umed.
Simptomele care apar pot afecta o parte a unghiei, toată unghia sau mai multe unghii și includ:
- Distorsiuni la nivelul unghiei, inclusiv detașarea acesteia de patul unghial.
- Un miros neplăcut.
- O unghie fragilă sau îngroșată.
Se disting următoarele subtipuri:
- Infecția subunghială distală – este comună și se dezvoltă atât la unghiile de la picioare, cât și la cele de la mâni. Prezența acestei onicomicoze devine evidentă atunci când marginea exterioară a unghiei capătă un aspect zimțat, în timp ce unghia dezvoltă dungi albe sau galbene pe toată suprafața sa.
- Infecția albă superficială – afectează mai ales unghiile de la picioare. În acest caz, un anumit tip de ciupercă atacă straturile superioare ale unghiei și conduce la apariția unor puncte albe.
- Infecția subunghială proximală – este mai puțin comună, dar poate fi problematica atât pentru unghiile de la mâini, cât și pentru cele de la picioare. Conduce la apariția de pete galbene la baza unghiei după care infecția se răspândește spre vârful acesteia.
- Infecția cu Candida – acest tip de onicomicoză este cauzat de o tulpină de Candida și atacă mai ales unghiile de la mâini. Produce modificări la nivelul cuticulelor – devin roșii, inflamate și sensibile la atingere. În unele cazuri, o desprindere parțială sau totală a unghiei are loc. [3]
Poți considera următoarele măsuri de prevenție:
- Spală-te pe mâini după atingerea unei unghii infectate.
- Usucă bine picioarele după dușul zilnic.
- Vizitează numai saloane de manichiură și pedichiură de încredere.
- Evită să fii desculț în spații publice.
- Nu utiliza frecvent unghii false și lac de unghii. [3]
Pe lângă aspectul cosmetic neplăcut, infecțiile unghiilor pot fi și o sursă de disconfort sau chiar durere. De aceea este important să previi apariția lor și să te adresezi medicului de îndată ce apare o îngrijorare.
Bibliografie:
- “Nail Diseases.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2016, medlineplus.gov/naildiseases.html. Accesat la 26 Oct. 2022.
- “Paronychia (Nail Infection): What Is It, Symptoms, Causes and Treatment.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15327-nail-infection-paronychia. Accesat la 26 Oct. 2022.
- Kahn, April. “Fungal Nail Infection.” Healthline, Healthline Media, 19 Oct. 2015, www.healthline.com/health/fungal-nail-infection#infection-types. Accesat la 26 Oct. 2022.
Articolul 2 infecții ale unghiilor și ce poți face pentru a le preveni (P) a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link